Vizualizace nátěru fasády

Farba na fasádu: rady a tipy

,

Celkový dojem z domu vytvára okrem iného aj fasáda a jej farba, ktorá odráža vkus a životný štýl majiteľov. Výber tejto farby patrí medzi dôležité rozhodnutia, častokrát aj na 10 až 20 rokov dopredu. Zhrnuli sme pre vás pár tipov, ako si vybrať fasádnu farbu tak, aby sa hodila k vášmu rodinnému alebo bytovému domu a čím by ste sa mali pred samotným náterom riadiť.

Čo je fasádna farba a za akých okolností na ňu vsadiť

Fasádnu farbu si vyberú predovšetkým tí, ktorí túžia vyblednutú omietku oživiť alebo sa im ich farba už prestala páčiť. Používa sa k prefarbeniu fasád rodinných domov, ale i starších stavieb a pri iných revitalizačných prácach. Pokiaľ ste ale v procese novostavby, pravdepodobne fasádnu farbu nebudete potrebovať vôbec. Záverečná vrstva fasády, teda prefarbená fasádna omietka, splní v tomto prípade ochrannú i dekoratívnu funkciu.

Ako vybrať farbu na fasádu

Výber fasádnej farby prispôsobte nasledujúcim kritériám. Tie vám určia, ktorá fasádna farba je tá pravá aj v prípade, že vyberáte farbu na náter fasády bytového domu v rámci projektu hradeného z fondu opráv.

Celkový vzhľad objektu

Fasáda by mala ladiť predovšetkým s oknami, dverami, obkladom a u rodinného domu taktiež so strechou. Pokiaľ ste vsadili na drevený dekor a klasickú červenú strechu, siahnite po prírodnej hnedej, žltej, okrovej alebo bielej farbe v podobných tónoch. K modernejším prvkom, sivým oknám a tmavšej streche sa hodia i hravšie farby ako zelená, fialová, červená alebo oranžová.

S bielymi okennými rámami pri bytových domoch si môžete dovoliť akúkoľvek farbu alebo kombináciu dvoch až troch, pozrite si výsledky našej práce.

Vizualizácia fasády

Pokiaľ si svojim estetickým cítením nie ste istí, nechajte si poradiť alebo sa riaďte vizualizáciou fasády, ktorú vám pred náterom pripravíme. To vám umožní sa detailne pozrieť a vybrať si farebnú kombináciu, ktorá sa vám bude páčiť. Nám stačí vami odfotená, kvalitná fotka vášho rodinného domu. Vizualizáciu s využitím tejto fotografie následne dodáme do 3 pracovných dní.

Okolie domu

Pokiaľ bývate v tzv. satelitnom mestečku alebo na samote pri lese, je výber farby fasády výlučne iba na vás. Trendom posledných rokov je ale prispôsobovať vzhľad domu čo najviac k prírode a okoliu. To platí aj v rámci pamiatkovo chránených budov, kde dokonca musíte dodržať vopred stanovené pravidlá a akékoľvek zmeny konzultovať s Pamiatkovým úradom.

Farba a intenzita svetla

Položte si základnú otázku, ako intenzívnemu svetlu je váš dom vystavený. Keď dáte prednosť čistej bielej farbe fasády, môžu vás pri pohľade na južnú stranu domu v pravé poludnie poriadne bolieť oči a pobyt na terase môže byť nepríjemný. Tmavé odtiene sivej alebo aj čiernej patria medzi elegantné riešenia, ale vplyvom slnečných lúčov pomerne rýchlo blednú. Taktiež spôsobujú prehrievanie fasády a poškodzujú tepelný systém objektu. Zlatým stredom sú teda jemné a prírodné farebné podtóny.

Štruktúra omietky

Toto kritérium najlepšie vyhodnotí profesionál, ale majte na pamäti, že hladká fasáda vyzerá na prvý pohľad svetlejšie, než tá zrnitá, pretože sa od nej svetlo odráža inak. Túto vlastnosť jemne podčiarknete výberom neutrálnych prírodných tónov krémovej alebo béžovej farby.

Ako fasádu premaľovať

Zo všetkého najskôr je dôležité fasádu dôkladne umyť a zbaviť ju plesní. To ale nie je úloha pre svojpomocných majiteľov, ktorým chýba špecializovaná technika. Naša firma vykonáva umývanie fasády a následný náter štandardne u každej zákazky. Vďaka tomuto kroku bude váš rodinný a bytový dom vyzerať ako nový a životnosť fasády sa predĺži o ďalších 15 rokov. O konkrétnych spôsoboch náteru si prečítajte v článku Prečo je tradičná údržba v bežných prípadoch stále výhodnejšia?