Renovace fasády výškové budovy

Náter fasády:  prečo je tradičná údržba v bežných prípadoch stále výhodnejšia? 

, ,

Prinášame vám prvú časť našej dvojdielnej série článkov, ktoré dôkladne rozoberajú možnosti, akú technológia zvoliť pre náter fasády domu. Druhý diel sa objaví na blogu nasledujúci týždeň! 

Fasáda, ktorá stratila pôvodnú farbu alebo má dokonca poničenú štruktúru, vyžaduje nový náter. V Umyjemto, vďaka našim bohatým skúsenostiam s údržbou stoviek fasád, vsádzame na konzervatívnejšie a rokmi overené technológie. Poslednou dobou sa však na trhu objavuje celá rada nových technologických postupov, ktoré zaisťujú niekedy až zázračnú životnosť natrenej fasády. To je samozrejme podložené vyššou cenou. Ale je táto vyššia cena naozaj adekvátna? V Umyjemto sme presvedčení, že z dlhodobého hľadiska pomer cena/výkon pri týchto postupoch lepšie nevychádza. A práve o tom, prečo sa tieto moderné metódy nevyplácajú, zoznámime čitateľa nášho blogu v tomto článku. 

Štandardná – rokmi praxou overená – metóda natierania fasád 

Naši pravidelní čitatelia dobre vedia, akým spôsobom naša spoločnosť vykonáva nátery a údržbu fasád. Písali sme o tom napríklad v článko o hygiene pre zateplené domy, alebo relatívne nedávno v článku o riešení problémov s mikrotrhlinami na fasádach bytových domov. Napriek tomu si to krátko pripomeňme. Fasády natierame farbami z vysoko kvalitných silikónových živíc. Ide o certifikované náterové farby zo Švajčiarska, ktoré sú celosvetovou skutočnou špičkou. A že nepreháňame, o tom svedčí napríklad fakt, že tieto nátery používajú pamiatkári pre svoje reštauračné práce, čo je tak náročná špecifická oblasť činnosti náteru fasád, že iní výrobcovia fasádnych náterov sa niečím takýmto zďaleka pochváliť nemôžu. Medzi vlastnosti našich náterových systémov patrí mimo iného: mnohoročná trvanlivosť, zvýšená odolnosť na nečistoty, ochrana pred riasami a plesňami, samočistiaci účinok, či vysoká stabilita farieb.

Špecializáciou našej spoločnosti sú nátery exteriérov bytových nehnuteľností i komerčných budov, pričom odbornosť je garantovaná našou niekoľkoročnou praxou. Samotným náterom vždy predchádza postup, pri ktorom nájdeme riešenie klientovi na mieru: naši odborníci na mieste skontrolujú stav fasády a vykonajú skúšku. I cez zvýšenú odolnosť našich náterov proti riasam, plesniam a inej špine doporučujeme všetkým majiteľom nehnuteľností pravidelnú starostlivosť o fasádu formou jej čistenia cca jeden krát za tri až osem rokov. Predovšetkým v prípade zateplených domov sa tým významne predĺži životnosť náteru. Je to ako s každým iným predmetom bežného užívania. Pokým sa o neho staráte a udržujete ho, spomaľujete tým jeho opotrebenie, a tým pádom Vám vydrží v skvelom stave omnoho dlhšie. 

Novinky na trhu: stoja rôzne inovácie či (samozvané) revolúcie za to? 

Pri hľadaní účinnej metódy, ktorá predĺži životnosť fasády, človek často narazí na rôzne novátorské revolučné nátery či fasádne ochrany. Ich silný marketing nás má presvedčiť o tom, že dokáže „revolučne“ predĺžiť životnosť fasád a že majú až zázračnú samočistiacu funkciu. 

Uveďme si jeden z možných príkladov. Iste ste všetci už počulo o nanotechnológiách. Rozvoj ich využívania sa dnes už dotýka aj nášho oboru: hovoríme o tzv. nano náteroch a ochranách, pri ktorých sa používajú farby obsahujúce nanočastice oxidu titaničitého. Nano nátery sľubujú obmedzenie výskytu zeleného povlaku a majú brániť rôznym mikroorganizmom v množení. To je vraj spôsobené silným fotokatalytickým efektom nanočastíc. Tento efekt poškodzuje bunečné steny a následne odumieranie mikroorganizmov. Vďaka tomu sa hovorí o samočistiacej funkcii náteru a je ponúkaná desaťročná záruka.  

Aj keby to všetko bola pravda, samotný produkt zďaleka nie je všetko. Aby sme si mohli urobiť realite odpovedajúci obrázok o výhodnosti/nevýhodnosti týchto produktov, musíme vziať v úvahe celú radu ďalších kľúčových faktorov. Napríklad sa môžeme pýtať: aký bude vzhľad fasády ku koncu tejto jej predĺženej životnosti? Aj keď fasáda môže byť po takej dobe funkčne v poriadku, čo jej estetický vzhľad? A ďalej, ako sa tieto produkty vlastne aplikujú? Nepredraží práce (služba náter fasády) samotný produkt (fasádny náter či ochrana) na takú mieru, že sa ani napríklad trojnásobné predĺženie životnosti nemá šancu vyplatiť? Takto by sme sa mohli pýtať dlho. Ale aby sme zostali fér na obe strany, skúsime si nasledujúci týždeň predviesť modelové zrovnanie na konkrétnom príklade. 

Sledujte náš blog a rozhodne si nenechajte nasledujúci týždeň druhý diel nášho exkluzívneho seriálu ujsť.