Bezdotyková aplikácie a čistenie fasády - Profesionál z Umyjemto umýva znečistenú fasádu za pomocou zvdihací plošiny

Plošiny, lešenie alebo horolezci? Vieme, aká metóda je pre umývanie fasády tá najlepšia.

, , , ,

Naši klienti nás stále častejšie prekvapujú s rôznymi konkurenčnými ponukami nižších cien za rovnaký typ služieb, ktoré ponúkame my. Rozhodli sme sa preto tomuto neduhu venovať článok, aby sme Vám na základe našich skúseností vysvetlili, aké výhody majú rôzne typy zdvíhacích techník či využitie horolezcov a naopak, s čím nevýhodným, často až nebezpečným, sa dnes môžete na trhu bežne stretnúť.

1) Poznáte z ulice: rámové lešenie

Ešte do nedávna sa rámové lešenie používalo takmer pri všetkých stavebných prácach spojených s údržbou fasády. A nebolo sa čomu diviť. Vďaka rámovému lešeniu majú pracovníci dobrý prístup ku všetkým častiam plochy bytového domu, takže ich nič nelimituje a práca im ide rýchlo od ruky. Pokiaľ nepríde na ekonomickú stránku celej údržby bytového domu, môže sa rámové lešenie zdať i v prípade čistenia fasád, ako jediná správna voľba. Postavenie tohto typu lešenie však nie je žiadna lacná záležitosť. A mnohokrát sa preto vyplatí až u zložitejších stavebných úkonov, ako je napríklad zateplenie fasády. Rámové lešenie je pre Vás v prípade čistenia fasády nevýhodne nie len z hľadiska financií, kde jeho stavba väčšinou stojí rovnakú čiastku, ako samotná údržba fasády, ale tiež kvôli jeho samotnej stavbe, kvôli ktorej budete musieť do čistenia fasády investovať ešte viac Vášho času. Rámové lešenie sa tiež musí ukotviť na niekoľkých miestach, čo vždy naruší vzhľad už zateplenej fasády. A tieto defekty potom firmy najčastejšie opravujú tak, že diery jednoducho zafúkajú penou a následne prefarbia fasádnou farbou.

2) Alebo radšej závesné lávky?

Možno ste sa už taktiež stretli so závesnými lávkami. Aj keď sa môžu zdať bezproblémové, sú opäť navrhnuté na zložitejšie práce ako je zateplenie fasády. Ich najväčšou nevýhodou je, že sa na nich pracuje vertikálne. Behom práce preto vznikajú pruhy, ktoré často zaschnú, a pri náteroch sa na ne potom veľmi ťažko nadväzuje. Z ekonomického hľadiska opäť príliš neušetríte, okrem časovej náročnosti samotnej inštalácie sa Vám predraží aj cena prenájmu vrátane revíznych skúšok, ktoré hradí klient.

Naša spoločnosť preto túto techniku používa len zriedkavo a to iba v prípadoch, kedy nie je iná možnosť, ako sa k fasáde domu dostať,” vysvětluje Marek Volejníček z Umyjemto. Najčastejšie sa tak stáva napríklad pod domom kde sú garáže, ktoré nedovoľujú prístup na klasickú plošinu.

3) Obdivovaní horolezci

O vôbec najmenej šetrný systém umývanie fasád a ešte horších náterov sa v našich mestách starajú toľko obdivovaní horolezci. Pred čistením fasády sa musia najprv ukotviť niekde na streche, kde naviac môžu porušiť strešnú hydroizoláciu, a potom sa začnú spúšťať dolu po fasáde. Nemajú príliš veľkú stabilizáciu, keďže visia na dvoch vertikálne spustených povrazoch a v ruke majú pištoľ z tlakovej vapky. Vo chvíli, keď tlakovú vapku pustia, začnú sa obvykle posúvať zľava doprava a pri tom sa istia nohami. V podstate tak kopú do fasády, stúpajú po parapetách a búchajú do okien. Keď si spočítate, že pri umývaní musia tento postup opakovať minimálne dvakrát (umývanie a penetrácia) a pri nátere štyrikrát (umývanie, penetrácia, prvý náter, druhý náter), tak si určite dokážete predstaviť, ako musí po ich “zásahu“ vyzerať fasáda, parapety i okná.

Vyzerá to, že najväčšou zbraňou horolezcov je ich nízka cena, ale po vyššie uvedených skúsenostiach je snáď každému jasné, že sa investorovi vôbec nevyplatí. Pre investora je najhoršie, že tieto defekty vo výške nie sú na prvý pohľad vidieť, a prejaví sa ž po čase.

Horolezci naviac nie sú schopní fasádu ani efektívne vyčistiť. Pri umývaní sa síce spúšťajú dolu, ale pretože umývajú fasádu zľava doprava, nemôžu tlakom vody pôsobiť na povrch fasády dostatočne rovnomerne. Často po nich ostanú neumyté, alebo naopak až príliš vydraté miesta. Čo sa týka náteru, je to bohužiaľ ešte horšie. Pretože celú dobu v podstate stúpajú po natrenom či napenetrákovanom povrchu, farbu permanentne narušujú a odierajú.

4) A čo ponúkajú zdvíhacie, teleskopické alebo kĺbové plošiny

Pretože je táto metóda doslova bezdotyková, je využitie zdvíhacích, teleskopických alebo kĺbových plošín veľmi šetrné k povrchu fasády i strechy. Každý pracovník si naviac vyjde tam, kam potrebuje. “I keď máme v našom realizačnom tíme horolezcov, i oni sú nadšení z kvality prevedenie umytia či náteru. Pomocou plošín dnes riešime 99% zákaziek”, dodává Marek Volejníček

Bezdotyková aplikácie a čistenie fasády - Profesionál z Umyjemto umýva znečistenú fasádu za pomocou zvdihací plošiny
Bezdotyková aplikácie a čistenie fasády – Profesionál z Umyjemto umýva znečistenú fasádu za pomocou zvdihací plošiny