Falošné záruky pri údržbe fasád. Firmu si vždy preverte 

, , , ,

V odbore údržby fasád sa nám za posledních niekoľko rokov rozmohl neprjemný nešvár. Čím ďaľej viac tuzemských firem ponúka zákazníkom službu zaručujúcu údržbu fasády s perfektnou zárukou 10 a niekedy dokonca až 14 rokov. 

“Na predĺženej dobe záruky by nebylo nič tak divného, keby sa týto tzv. experti nezačali stále  častejšie oháňať nezmyslným tvdením, že keď fasádu raz za desať rokov umyjú alebo natrú  farbou, nebudete po dobu trvania záruky musieť nikdy zasahovať a po dalších desať  rokov neminiete za jej údržbu ani korunu,” pomenúvava problém Boris Rozsa z Umyjemto 

Naozaj veríte, že fasáda zostane 10 alebo dokonca 14 rokov v perfektnom stave? 

Tieto podvodné firmy tvrdia, že Vám behom záruky postačí fasádu  umyť a natrieť len dvoma vrstvami farby. Nikto Vám však nepovie, že ide o veľmi tenkú vrstvu (cca 0,5-1 mm), ktorá len prekryje pôvodnú zateplenú omietku. A to už ani neriešia z akého podkladu, značky či typu pôvodné zateplenie bolo, ale dajú Vám na ňu záruku ako na bežíacom páse.   Nad tým, ako môže taká kvalita údržby zabezpečiť perfektný stav fasády viac ako dekádu, zostává odborníkom rozum stáť.

Nekalé praktiky: 10 alebo dokonca 14 ročná záruka od firmy, která existuje 2 roky? 

“Žiadna  kvalitná firma vyrábajúca a  dodávajúca materiál pre kontaktné zateplovacie systémy , ako je napríklad Keim, Kabefarben alebo Caparol, Vám nedá na zateplenie fasády záruku dlhšiu ako 5 rokov. Ale aj pri tých 5 rokoch je tá záruka podmienená, že se o Vašu fasádu budete starať, že ju budete ošetrovať, umývať,” upozorňuje Jiří Vahalík, zástupca výrobcu KZS a výhradný zástupca spoločnosti Kabefarben.

Fasáda je koruna celého domu. Pokiaľ je pravidelne udržiavaná, aj desiatky rokov starý dom dokáže vyzerať moderne a jeho cena stúpá. Naopak tí, ktorí starostlivosť o fasádu podceňujú, nielen dlhodobo znehodnocujú svôj majetok, ale často kvôli riasám a spórom pliesní taktiež hazardujú so svojím zdravím. V priebehu roka na fasádu pôsobí sneh, slnko, kyslý dážď, ale tak isto prach a smog. 

Myslíte si, že za týchto podmienok vydrží fasáda v perfektnom stave dlhých 14 rokov?

“Predstavte si, ako sa staráte o svôj automobil. Pokiaľ by ste si kúpili auto a 14 rokov by ste nevkročili do autoservisu, do umývarne ani nevymenili olej, len tažko by takéto auto za desať rokov ešte existovalo. A úplne rovnaké je to s fasádou domu,” prirovnává odborník na zatepľovacie systémy Ladislav Janíček. 

Firmy venujúce sa údržbe fasád rastú v našom rybníku ako huby po daždi. Naozaj by ste si  kúpili službu s 10 ročnou zárukou, keď je samotná firma na trhu len 2 roky?

“Pri výbere firmy, ktorá bude mať na starosť údržbu Vašej fasády, uvažujte s rozumom a nikdy neverte marketingovým sľubom, ktoré žiadná z týchto firiem logicky nemôže dodržať,” hovorí Boris Rozsa, specialista na nátery fasád.

Takéto firmy je veľmi jednoduché zlikvidovať a založit si novú firmu, už sme toho boli raz svedkami a to vtedy ako se začalo vo veľkom zateplovať. Firmy podvádzali s materiálom a zárukou a dnes už neexistujú. Takže to, že Vám vtedy firma dala lepšiu záruku a trochu lepšiu cenu síce pôsobilo na oko výborne ale v konečnom dôsledku máte fasádu bez záruky, pretože sa na pôvodného majitela zaniknutej spoločnosti už nedostanete.

Poznáte program Čistá fasáda? 

Firma Umyjemto sa už desať rokov snaží zlepšit situáciu na trhu a vysvetľuje zákazníkom, ako sa efektívne a dlhodobo starať o fasádu domov všetkých typov. Preto sme pred 2 rokmi vyvinuli společne s jedným z najkvalitnějších výrobcov fasádných farieb, švajčiarskou značkou KabeFarben, program nazvaný Čistá fasáda, ktorý ponúka najdlhšiu záruku na trhu bez marketingových lákadiel. Odborníci z Umyjemto svojim  zákazníkom neslubujú nemožné, ale poskytujú spolahlivý servis po celú dobu trvania programu. 

Komplexný balík služieb - Náter fasád a umývanie fasád - 13 rokov záruka
Komplexný balík služieb – Náter fasád a umývanie fasád – 13 rokov záruka

“V prípade programu Čistá fasáda nejde len o predĺženú záruku 13 rokov. My i náš partner  KABE Farben sme si vedomí, že bez pravidelných kontrol a čiastočných zásahov, ako je napríklad priebežné umývanie fasády, nemôžeme poskytovať trinásťročnú záruku. Preto sme stavili na fér prístup k našim zákazníkom, ktorí sa môžu spolahnúť na kvalitný priebežný servis,” popisuje prístup firmy Marek Volejníček

Hrajeme len fair-play

“V porovnání s konkurenciou sa náš program Čistá fasáda môže na prvý pohľad zdať viac nákladný. Ale v dlhodobom horizonte sa náš prístup k zákazníkom určitě vyplatí. S nami sa môžu spolahnuť, že  budú mať pod kontrolou ako fasádu ktorá bude v perfektnom stave, tak potrebné financie. Neslubujeme nereálné. V rámci nášho programu dokážeme fasádu udržať vo výbornej kondícií ešte dlhšie, ako je avizovaná doba záruky,” hovorí Boris Rozsa. 

Každá farba vyrobená modernými technológiami je zmiešaná so špeciálnou chémiou, ktorá má za cieľ zabrániť vzniku organického znečistenia v podobe rias, plesní, machov alebo lišajníkov. Ruku na srdce. Žiadná taká svoju funkciu dlhodobo nevyužije, pokiaľ fasáda nebude pravidelne čistená od atmosférických nečistot a ošetrená funkčnou impregnáciou. Toho využívá mnoho konkurenčných firem, ktoré zákazníkom poskytujú záruky iba na organické nečistoty. Dobre vedia, že pokiaľ na fasáde vznikne, a to na 100 % vznikne atmosférické znečistenie, tak v prípadnom spore na súde zákazníci len tažko vyhrajú.

Priebeh garancie a záručných kontrol programu Čistá Fasáda, viac na https://programcistafasada.sk alebo 0944 131 260

Preto skúsení odborníci z Umyjemto kontrolujú fasády v priebehu predĺženej záruky obvykle každé tri roky, a okrem umývani od atmosférických nečistôt, používajú taktiež účinné typy impregnacií.

“Snami budete dostatočne včas vedieť Vašu investíciu, na ktorú si prípadne dopredu bez stresu našetríte. A čo je hlavné – Vaša fasáda bude po celú dobu predĺženej záruky žiariť ako nová,” dodává Boris Rozsa