Čistením fasád ochránime váš domov i zdravie

Nepriedušné tepelné izolácie, ktoré v súčasnej dobe zdobia väčšinu panelových domov, prispievajú k množeniu plesní a machov. Na fasádach sa vyskytuje zeleno-čierna hmota, kvôli ktorej obyvatelia sídlisk často bojujú s dýchacími problémami. Aj dlho zanedbávanú fasádu je možné ošetriť a zbaviť nečistôt pomocou tlakového čistenia a biochémie.

Aké umiestnenie budovy najviac ohrozuje jej fasádu?

Nech sa váš bytový dom nachádza uprostred betónového sídliska alebo viac na dosah prirodzených porastov, po celý rok na neho pôsobia klimatické podmienky, ktoré sa podpisujú na stave fasády. Stavba, ktorá je napríklad blízko lesa, lesoparku či vodného diela, bojuje predovšetkým s vlhkosťou, ktorá prispieva k vzniku machov, húb a plesní. Týmto organickým nečistotám sa darí najmä na severovýchodnej a severozápadnej strane domu, kam sa slnko väčšinu dňa nedostane. Budovy v centre mesta zase viac znečisťuje smog alebo prach, splodiny z áut a komínov. Časom sa tak každá fasáda – bez ohľadu na to, kde sa nachádza – zanesie nečistotami a stratí pôvodnú krásu.

Najväčšiu starostlivosť vyžadujú zateplené fasády

Špeciálnu starostlivosť vyžadujú najmä zateplené fasády panelových domov, kde tepelná izolácia bráni voľnému prúdeniu vzduchu. Nepriedušnosť a nedostatok slnečného svetla potom spôsobujú trvalú vlhkosť múrov. Negatívne prejavy tejto nepriedušnosti sa najviac prejavujú na severnej strane domu. Ak zanedbáme čistenie takto postihnutej fasády, mikroorganizmy ju nenávratne znehodnotia. Dôjde k narušeniu zateplenia, vzniknú trhliny a fasáda stratí svoju ochrannú funkciu. Údržbu je preto vhodné opakovať minimálne každých 5 rokov. Po šetrnom umývaní prúdom teplej vody povrch fasády ošetríme nástrekom, ktorý dlhodobo chráni fasádu pred šírením mikroorganizmov. Našu spoločnosť si môžete zavolať aj v prípade, že chcete vyčistiť len severnú stranu domu, alebo napríklad záhradný domček či príjazdovú cestu. Čistenie fasád od Umyjemto je rýchle a ekologické.

Ďalšie užitočné informácie, ako sa starať o fasádu, sa dozviete v našom videu z čistenia rodinného domu:

Usadzovaniu nečistôt zabráni kvalitný náter

Aj dlho zanedbávanú fasádu, na ktorú sa podpísal vplyv prachu, smogu a dymu, dokážeme dať opäť do poriadku pomocou vysokokvalitných náterov značky Kabe Farben. Tieto farby sa vyznačujú zvýšenou odolnosťou voči znečisteniu, samočistiacim efektom a vďaka použitiu anorganických pigmentov aj vysokou stálosťou farieb. Zaručí tak ochranu pred všetkými druhmi organických aj anorganických nečistôt.